OOLONG THEE

Home  »  Thee soorten uit Taiwan  »  Oolong thee is gezond  »  Afvallen met Oolong thee  »  Oolong thee zetten  »  Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN

Hieronder staan de veelgestelde vragen over Oolong thee en Zhen-Yin.
Klik op de vraag om het bijbehorende antwoord te zien.

 

Oolong thee

Om groene thee te maken, worden de theeblaadjes na het plukken niet gedroogd, maar direct kort verhit. Hierna worden de blaadjes opgerold en nogmaals gedroogd. De bladeren van groene thee zijn dus niet geoxideerd (of gefermenteerd). Bij Oolong thee is het proces veel complexer. De theeblaadjes worden na het plukken eerst buiten in de zon en daarna in speciale droogkamers met warme lucht gedroogd. Daarna worden de blaadjes in tuimelaars rondgedraaid, waardoor de oxidatie van de bladeren op gang komt. De mate van oxidatie van de bladeren wordt met speciale droogtrommels precies gecontroleerd. Hoe meer de bladeren worden geoxideerd, hoe donkerder de theebladeren worden en hoe sterker de smaak van de Oolong thee. Als de theebladeren volledig zijn geoxideerd, heet het geen Oolong thee meer, maar wordt het zwarte thee genoemd. In Taiwan is Oolong thee het meest populair. Dat komt onder andere omdat groene thee door het enigszins ‘rauwe’ karakter slechter is voor je maag en darmen. De smaak van Oolong thee, vooral als die afkomstig is van de hoge bergen, wordt alom gewaardeerd. Zhen-Yin importeert om die reden uitsluitend Oolong thee uit het hooggebergte van Taiwan.

High mountain tea is thee die groeit boven de 1000 meter.

Onder de 800~1000 meter zijn de temperaturen in het subtropische klimaat van Taiwan hoog en redelijk constant. Door de temperaturen tot wel 40°C overdag, groeien de theeplanten veel sneller en kan tot wel 8 keer per jaar geoogst worden.

Kom je hoger in de bergen, dan worden de verschillen met beneden goed merkbaar. Zonneschijn kan er plotseling veranderen in mist en nevel. En het temperatuurverschil tussen dag en nacht is vrij groot.
Deze omstandigheden hebben grote invloed op de theeplanten. Door de lagere temperaturen groeit de thee veel langzamer, er kan dan ook maar 1 tot 4 keer per jaar geoogst worden. Belangrijker is dat de thee veel milder is voor maag en darmen. Ook is de smaak van nature wat zoeter.

Taiwan staat bekend om zijn high mountain tea. Toeristen uit Japan en China nemen deze thee graag mee naar hun eigen land.

Oolong thee bevat van nature flavonoïden. Deze natuurlijke stoffen zorgen ervoor dat het schadelijke LDL-cholesterol in je bloed wordt verlaagd. Ook daalt je bloeddruk enigszins door het drinken van Oolong thee.

Oolong thee is een gezonde drank, er is geen wetenschapper die daar aan twijfelt. Maar het is geen medicijn. Verlaag de hoeveelheid medicijnen tegen te hoge bloeddruk of cholesterol nooit op eigen houtje, maar volg het voorschrift van de dokter.

Je mag Oolong thee op elk moment van de dag drinken, maar het is beter om niet teveel koppen op een dag te drinken.

Met gemiddeld 3 à 4 koppen Oolong thee en de rest van de dag een andere gezond drank te nemen, draag je bij aan een gezonde leefstijl met gevarieerd eten & drinken.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten er rekening mee houden dat Oolong thee een beetje cafeïne bevat.
Voor betrouwbare en actuele informatie over cafeïnegebruik kunnen zij het beste terecht bij het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl).

Ter vergelijking: één kop koffie bevat evenveel cafeïne als drie koppen Oolong thee.

Lees hier alles over de gezondheid van Oolong thee.

Uit onderzoek van Dr. Rick Hursel van de Universiteit Maastricht blijkt dat je door dagelijks twee tot drie koppen Oolong thee te drinken, gemiddeld 1,3 kilo in één tot drie maanden kunt afvallen. Het is niet zo dat je door meer koppen Oolong thee per dag te drinken, dan ook meer of sneller afvalt.

Maar als je meer Oolong thee drinkt in plaats van suikerhoudende dranken (zoals vruchtensappen, smoothies, frisdrank, energiedrank en ijsthee met toegevoegd suiker), zul je het positieve effect zeker merken.

Lees hier alles over afvallen met Oolong thee.

Oolong thee bevat een beetje cafeïne, dus je krijgt er een gezonde, milde oppepper van.

En ook niet onbelangrijk ’s ochtends: je kunt heel snel en eenvoudig een grote kop thee maken:

→ Doe een halve theelepel Oolong thee in een kop en giet er kokend water op.

That’s all.

De theebladeren vouwen vanzelf open en zinken naar de bodem. Je kunt de thee zó opdrinken, de thee wordt niet bitter.

Het is niet goed om theeblaadjes na het eerste gebruik langer dan een half uur te bewaren, omdat de kwaliteit van de vochtige theeblaadjes snel achteruit gaat.

Drink je verspreid over de dag een aantal koppen Oolong thee, gebruik dan per keer net voldoende theeblaadjes (naar jouw eigen smaak) voor één kop thee. Gemiddeld kun je met een half theelepeltje theeblaadjes (ca. 1 gram) één grote kop Oolong thee maken.

Je kunt Oolong thee heel goed uit een grote kop drinken. Maar als je optimaal wilt genieten van de geur en de smaak, dan heeft Kung-Fu Tea de voorkeur. Lees hier wat Kung-Fu Tea inhoudt.

Je kunt het wat dat betreft vergelijken met het drinken van wijn: de meeste mensen geven de voorkeur aan het drinken uit een echt wijnglas.

Bij thee wordt met fermentatie hetzelfde bedoeld als oxidatie. Feitelijk wordt het begrip fermentatie ten onrechte gebruikt bij Oolong thee.
Fermentatie is echter een term die desondanks veel wordt gebruikt bij Oolong thee.

Fermentatie is eigenlijk gisten, net zoals bij wijn. Er is maar één theesoort waar echte fermentatie wordt toegepast en dat is pu-erh thee.
Oxidatie is het blootstellen van de theebladeren aan (hete) lucht. Dit is het geval bij Oolong thee en zwarte thee.

Oolong thee wordt na de bereiding direct vacuüm verpakt door de theeboeren in Taiwan. De thee blijft in de ongeopende vacuümverpakking tenminste twee jaar houdbaar.

Na het openen van de vacuümverpakking, is Oolong thee minimaal twee maanden houdbaar als de thee wordt bewaard in de originele verpakking (het vacuümzakje), die telkens zo goed mogelijk wordt afgesloten en bij kamertemperatuur wordt bewaard in een theebus. Na die twee maanden gaan geur en smaak van de thee langzaam achteruit.

Doe de thee nooit in een bus waar eerder koffie of koekjes in is bewaard, in verband met de geur en smaak van de Oolong thee.

Zhen-Yin levert Oolong thee altijd in vacuümzakjes van maximaal 75 gram. Op deze manier ben je altijd zeker van Oolong thee met de beste kwaliteit.

Zhen-Yin

Om dezelfde reden dat op bijvoorbeeld Nederlandse tomaten ook geen Fair Trade keurmerk staat.

Zhen-Yin importeert Oolong thee uit Taiwan. Een land dat zeker zo welvarend is als Nederland.
Iedereen in Taiwan die betrokken is bij het maken van thee, van theeplukster tot tea-master, wordt zonder uitzondering fair betaald.

De vier net op tekenpapier geschilderde karakters van het logo van Zhen-Yin liggen te drogen. Jenny Lin houdt één van de vier tekeningen omhoog.

Zhen = Premium Quality
Yin = Drink
Woen = Art
Cha = Tea

Zhen Yin Woen Cha betekent dus: hoogwaardige kwaliteit thee, gemaakt op een kunstzinnige, traditionele manier.

Kunstzinnig slaat hierbij op thee maken op de Kung-Fu thee manier. Kung-Fu betekent “kunst” en ook “aandacht geven aan het maken van goede thee”.

Kunstzinnig slaat ook op de manier waarop bijvoorbeeld jouw eigen naam in het Chinees of Japans op de boekenleggers worden gekalligrafeerd.

Load More