OOLONG THEE

Home  »  Thee soorten uit Taiwan  »  Oolong thee is gezond  »  Afvallen met Oolong thee  »  Oolong thee zetten  »  Veelgestelde vragen  

Thee soorten uit Taiwan

Zhen-Yin importeert thee soorten uit Taiwan. Dit zijn de soorten die worden gemaakt van de groene blaadjes van de theestruik Camellia sinensis. 

De bekendste soorten zijn: groene thee,  Oolong thee en zwarte thee. In Taiwan, waar thee een belangrijk onderdeel is van het dagelijks leven, wordt met name Oolong thee gedronken.

Hoe kan het dat er zoveel verschillende soorten zijn, als deze allemaal afkomstig zijn van dezelfde struik?
Dat komt door een aantal omstandigheden:
– er bestaan verschillende varianten van de Camellia theestruik;
– de hoogte waar de theestruik wordt geteeld verschilt;
– er zijn verschillende manieren om de groene theeblaadjes na het plukken te behandelen.

Hieronder geven we een korte toelichting op deze verschillen.

Veld met groene Oolong theeplanten waarop het theeblaadje in het logo van Zhen-Yin zichtbaar is.

Zo sta je in een theeveld in Taiwan, zo verschijn je in het logo van Zhen-Yin.

Varianten Camellia theestruik

Het verschil tussen de theesoorten zit ten eerste in de vele varianten die bestaan van de Camellia theestruik. Deze varianten zijn gekweekt in verband met verschillen in o.a. bodem, hoogte en klimaat.
Sommige goedkopere varianten groeien snel en kunnen tot wel 8 keer per jaar geoogst worden. Theevarianten met een betere kwaliteit groeien boven de 1000 meter. Voorbeeld van zo’n Camellia variant is Milky Oolong, die van nature een subtiel melkachtige smaak heeft.

Theeplukster staat lachend in een theeveld met traditionele zonnehoed op, ze heeft haar handen vol met pas geplukte theeblaadjes, op haar rug een traditionele mand voor de geplukte theeblaadjes.

Met de hand plukken geeft een veel betere kwaliteit thee. Het plukken gebeurt door professionals, die in Taiwan veel respect genieten.

Groeihoogte van de theestruik

Het tweede verschil tussen de theesoorten is de hoogte waarop de thee groeit. Theekenners uit Taiwan hechten veel waarde aan ‘high mountain tea’; hoe hoger de thee groeit hoe beter de kwaliteit. In het subtropische klimaat van Taiwan wordt nog tot ca. 2000 meter thee verbouwd.

Alle soorten beneden de 800~1000 meter worden beschouwd als ‘laag’. Hier worden de snel groeiende theesoorten verbouwd, die daardoor relatief goedkoop (meestal machinaal) geoogst kunnen worden.

“Hoe hoger de thee groeit,
hoe beter de kwaliteit”

De omstandigheden voor de soorten boven de 1000 meter zijn optimaal voor de kwaliteit en smaak van de thee. Dit komt door onder andere het temperatuurverschil tussen dag en nacht en de aanwezigheid van nevel en mist. De thee groeit er langzaam, waardoor slechts 1 tot 4 keer per jaar geoogst kan worden.

Binnenplaats bij een theeboer waar de geplukte groene theeblaadjes worden uitgespreid, zodat de zon de blaadjes kan drogen en verflensen.

De eerste stap om Oolong thee te maken is het verflensen van de groene theeblaadjes, waar binnen 20 minuten na het plukken mee wordt begonnen. Langer mag het niet duren, anders gaat de kwaliteit van de thee achteruit. De meeste Alishan theeboeren hebben daarom in de buurt van hun theevelden een eigen fabriekje.

Behandeling van de theeblaadjes

De verschillen tussen de theesoorten wordt ook bepaald door de behandeling van de groene theeblaadjes. Vanaf het moment van plukken gebeurt er van alles met de theeblaadjes: verflensen, rollen en breken, oxideren, drogen, verwarmen, rollen, etcetera. Afhankelijk van het type behandeling ontstaat groene thee, Oolong thee of zwarte thee. Goed om te weten: aan echte thee worden geen stoffen toegevoegd. Alleen (hete) lucht.

Eén van de bewerkingsstappen van Oolong thee, het bovenste plaatje laat de traditionele manier zien van het rollen van de groene theeblaadjes met de blote voeten, het onderste plaatje laat de moderne manier zien van het rollen met een machine.

Het oprollen van de theeblaadjes bij de bereiding van Oolong thee zoals het vroeger ging (bovenste plaatje) en nu (onderste plaatje).

Groene thee is niet geoxideerd, terwijl zwarte thee volledig is geoxideerd. De oxidatie van Oolong thee ligt tussen die van groene en zwarte thee in. De mate van oxidatie (vaak ‘fermentatie’ genoemd) is bepalend voor de smaak en het aroma van de thee.

“Oolong thee is in Taiwan
de populairste theesoort”

Groene thee wordt in Taiwan wel gedronken, maar is minder populair omdat het maag- en darmklachten kan geven. Zwarte thee wordt in Taiwan alleen met suiker en melk gedronken om de enigszins bittere smaak te maskeren. De meest populaire theesoort is Oolong thee, die licht geoxideerd is.

Informatiebord waarop wordt uitgelegd dat de kwaliteit van Alishan Oolong thee zo goed is door onder andere de mist en het temperatuurverschil overdag en 's nachts.

Het Alishan gebergte staat bekend om de goede kwaliteit thee.

<>