Taiwan

Zhen-Yin importeert (h)eerlijke en gezonde thee uit Taiwan. Daarom vinden we het leuk om je wat te laten zien van dit mooie eiland. En wist je dat Taiwan, toen nog Formosa geheten, bezet is gehouden door de Nederlandsche VOC?

Wapperende vlag van Taiwan

Taiwan heet officieel Republic of China (ROC). Mensen denken soms dat het over Thailand gaat, maar dat is een heel ander land. Hieronder laten we je graag kennismaken met het mooie eiland Taiwan.

Klik hierboven op het driehoekje om het filmpje van Mike Tang over Taiwan te starten (© Mike Tang)

Wereldkaart met vliegroute van Nederland naar Taiwan

Taiwan ligt ten zuiden van Japan, op ongeveer 10.000 km (13 uur vliegen) van Nederland. In het noorden van Taiwan ligt de hoofdstad Taipei (© Google Maps).

Taiwan is een eiland, iets kleiner dan Nederland. Het bestaat voor een groot deel uit bergen. De hoogste berg van Taiwan, Yu Shan, is 3952 meter hoog.
Er wonen ruim 23 miljoen mensen in Taiwan. Ze spreken Taiwanees en Mandarijn-Chinees. De meeste Taiwanezen hebben ook Engels geleerd op school.

Het Grand Hotel in Taipei gefotografeerd in de avond

Na een lange vlucht is er geen betere plek om je verblijf in Taiwan te beginnen dan in het Grand Hotel in Taipei (foto © The Grand Hotel).

Taipei 101 torent hoog boven alle andere gebouwen uit

Taipei 101 – met 101 verdiepingen en 508 meter het op één na hoogste gebouw ter wereld. Leuk om te weten voordat je de lift instapt: gemiddeld komen elke dag drie aardbevingen voor in Taiwan.

Het Tzu Chi ziekenhuis in Hualien is een groot en modern gebouw en ligt aan de voet van de bergen aan de oostkust van Taiwan

Taiwan is een welvarend land. “Wachtlijsten in de zorg” zijn er bijvoorbeeld onbekend. Hier één van de vele ziekenhuizen die Taiwan rijk is, het Tzu Chi Hospital in Hualien (foto © Tzu Chi).

Veel neon reclame aan de gevels van de winkels aan beide kanten van de straat.

Het straatleven is even druk als kleurrijk. En het is er elke dag koopavond: de meeste winkels zijn 7 dagen per week tot 22:00 uur geopend. Het populairste vervoermiddel in Taiwan is de scooter.

Deel van een tempel met veel versieringen, op de voorgrond een stenen beeld van een leeuw.

De belangrijkste godsdiensten op Taiwan zijn het Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme. Het land is gezegend met talrijke tempels.

Standbeeld van marmer bij fort Zeelandia, Coyet staat met gebogen hoofd tegenover Koxinga met zijn zwaard, die geflankeerd wordt door twee soldaten.

Wat veel Nederlanders niet weten, is dat onze voorvaderen in dienst van de VOC, Taiwan van 1624 tot 1662 hebben bezet. In de stad Tainan zijn nog steeds overblijfselen van het fort Zeelandia te zien. Op het standbeeld geeft de Nederlandsche gouverneur Frederic Coyett (links op de foto) zich over aan de Chinese krijgsheer Koxinga.

Traditioneel gebouwd huis van hout met één bouwlaag, gelegen middenin een theeveld, mensen zitten buiten voor het huis, er staan nog lege stoelen te wachten op bezoekers.

Een traditioneel huis midden in een theeveld in het Alishan gebergte, bewoond door een theeboer en zijn familie.

Vlinder met bewegende vleugels zit op een bloem, op de achtergrond het Alishan gebergte.

Naast de dichtbevolkte laaggelegen gebieden, heeft Taiwan ook bergen met een schitterende natuur, waar weinig mensen wonen.

Kleine straaltjes water stromen van een rotsachtige berghelling naar beneden.

De Portugezen noemden het door hun ontdekte eiland niet voor niets ‘Ilha Formosa’, Portugees voor mooi eiland.

Gezicht bovenop de wolken, beschenen door de net opgekomen zon, bergtoppen steken boven de wolken uit.

“Sea of clouds”
Op veel plekken kun je ’s ochtends vroeg genieten van een spectaculaire zonsopgang. Deze uitzichtplek in het Alishan gebergte kun je bereiken met een treintje, die wordt getrokken door een rode locomotief (bekend van de theeverpakkingen en theebussen van Zhen-Yin).

Taiwan heeft een subtropisch klimaat. Bergen zijn vaak letterlijk in nevelen, of zware regenbuien, gehuld. Op de foto een theeveld in het Alishan gebergte. De bijzondere kwaliteit thee ontstaat door de mix van zon, nevel & vocht en van de warmte overdag & kou ’s nachts.

In een theeveld in het Alishan gebergte staan theeplukkers, die allemaal een hoed en doeken dragen ter bescherming tegen de felle zon.

Taiwan heeft een rijke thee cultuur. Hier wordt Alishan thee geplukt.

Een rijstplant machine in een rijstveld in Taiwan, het veld staat onder water, de pas geplante rijst komt net boven het water uit.

Op de laaggelegen, vlakke gedeeltes van Taiwan kom je veel rijstvelden tegen. Rijst is een belangrijk bestanddeel van de uitgebreide Taiwanese keuken. Aardappelen zijn niet onbekend, maar dan in de zoete variant als bijgerecht.

<>