KLANTENSERVICE

Home  »  Over Zhen-Yin  »  Contact  »  Veelgestelde vragen

Over Zhen-Yin

Jenny Lin op de hurken bij uitgespreide theebladeren die inde zon liggen te drogen, in haar hand houdt ze een theeblaadje vast.

Vijfentwintig jaar geleden was ik een Taiwanees meisje die met twee koffers naar Nederland is gegaan, om bij haar grote liefde te kunnen zijn. Dit was echt een spannend avontuur, maar ook verdrietig omdat het meisje haar moederland Taiwan moest verlaten. In de koffers zaten behalve kleding en familiefoto’s, ook een theepotje, zes kleine theekopjes en twee pakken ‘High Mountain Oolong thee’ die ze van haar lieve moeder had gekregen. Ze zei: “Deel deze thee met jouw schoonouders, want deze mooie Taiwanese theecultuur mag je niet vergeten”.
Nu, 25 jaar later volg ik mijn moeders woorden nog steeds, en besloot ik om deze goede thee te delen met meer mensen in Nederland.

Ik kreeg namelijk een goede kans aangeboden, omdat mijn familie steeds meer goede theeboeren leerde kennen. Zij drinken al ruim 40 jaar lang elke dag thee uit de hoge bergen. In oktober dit jaar ging ik naar een van de bekendste bergen in Taiwan, Ali-Shan, wel 1500 meter hoog. Daar hebben mijn man en ik verschillende theeboeren ontmoet, maar ook de thee-experts Davy en Stacy. Zij hebben ons laten zien hoe thee wordt verbouwd en geoogst. Medewerkers oogsten en verwerken de thee in twee aaneengesloten dagen en een nacht, onder het toeziend oog van een ervaren thee meester. De thee wordt eerst geplukt, dan gedroogd in de zon, gefermenteerd, uitgerold, geroosterd en als laatste vacuümverpakt. Deze ‘high mountain oolong thee’ kan hierdoor tenminste twee jaar worden bewaard, en kunnen wij er lekker van genieten. Ook zijn wij naar een speciale thee school geweest in Taiwan, waar wij thee professoren hebben ontmoet. Zij hebben ons geleerd hoe we goede en slechte thee kunnen herkennen.

Koffie drinken in Nederland kan worden vergeleken met het drinken van thee in Taiwan. Zoals in Nederland bijna overal een koffiezetapparaat staat, staat in Taiwan bijna overal een thee-set. De thee wordt gezet met een klein theepotje en gedronken uit mini thee kopjes. Op deze manier wordt de geur en smaak van de thee extra goed behouden. ’s Ochtends en ‘s middags helpt de thee om helder te blijven en ’s avonds wordt het gedronken als toetje na de maaltijd. Maar ook familie, vrienden en zakenpartners worden verwelkomd met een kopje lekkere en gezonde High Mountain Oolong thee.

Met behulp van de workshops die Zhen-Yin aanbiedt, kan de Taiwanese theecultuur nu ook in Nederland geïntroduceerd worden.
Ik hoop je daar binnenkort te kunnen ontmoeten. Graag tot ziens!

Jenny Lin

<>