Oolong thee

Home  »  Thee soorten uit Taiwan  »  Oolong thee is gezond  »  Afvallen met Oolong thee  »  Oolong thee zetten  »  Veelgestelde vragen  

Afvallen met Oolong thee

Dat je met Oolong thee kunt afvallen, is al heel lang bekend. Maar hoe denkt de moderne wetenschap hierover? Prof. dr. Martijn Katan beschrijft de strijd om de slanke lijn in heldere bewoordingen in zijn nieuwe boek ‘Wat is nu gezond’ (zie onderaan deze pagina):

Dik worden of afvallen is een kwestie van calorieën. Je lichaam verbruikt energie. En je lichaam krijgt energie binnen door eten en drinken.
Als je minder energie eet dan je verbruikt, val je af. En als je meer eet dan je verbruikt, kom je aan.” 

Het bijzondere van Oolong thee is dat het enerzijds helpt bij het verbruik van energie. Bovendien kan Oolong thee je ook helpen met het verminderen van de inname van energie.

jenny-op-weegschaal-als-illustratie-voor-afvallen-met-oolong-thee
Energieverbruik

Je lichaam verbruikt energie. Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je verbruikt.

Het energieverbruik blijkt ook beïnvloed te worden door het drinken van Oolong thee. Dr. Rick Hursel van de Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat je kunt afvallen van theesoorten, gemaakt met de groene thee blaadjes van de Camellia theeplant, zoals Oolong thee. Hij is op 15 april 2011 gepromoveerd op een analyse van afvallen met behulp van natuurlijke ingrediënten.

Door de mix van catechinen (die rijkelijk aanwezig zijn in Oolong thee) en cafeïne, wordt het energieverbruik in je lichaam gestimuleerd en wordt de oxidatie van vet verhoogd.

zhen-yin heeft een groen hart voor oolong

Conclusie van dit wetenschappelijk onderzoek:

Het dagelijks drinken van 2-3 koppen Oolong thee helpt je met afvallen.
Energie inname

Hoe kan Oolong thee je helpen om minder energie binnen te krijgen? Dat kan ten eerste omdat het een uitstekende vervanger is voor energierijke dranken. En ten tweede kun je, dankzij de Chinese manier van Oolong thee drinken, makkelijk afscheid nemen van energierijke desserts.

Drinken
Als je meer Oolong thee drinkt in plaats van suikerhoudende dranken (zoals vruchtensappen, smoothies, frisdrank, energiedrank en ijsthee met suiker), krijg je minder energie binnen en val je af. Wil je toch graag een zoete smaak? Kies dan voor Gaba Oolong thee. Die is van nature zoet en heeft geen calorieën.
Oolong thee is ook heerlijk als koude drank.

Eten
In Taiwan is men niet gewend aan energierijke desserts, maar wel aan gezellig natafelen.
Met Kung-Fu Tea: theezetten in een klein theepotje en de thee serveren in kleine Chinese kopjes. Lees er hier alles over.
Zo kun je op een leuke en gezonde manier besparen op energie inname.

Het verschil met veel diëten is dat het drinken van Oolong thee bepaald geen straf is en daardoor makkelijk is vol te houden.

Leef gezond, eet en drink gevarieerd en evenwichtig. 

Referenties

Voor het schrijven van deze pagina hebben we gebruik gemaakt van de volgende referenties:

omslagfoto van het boek wat is nu gezond

Wat is nu gezond?

Geschreven door prof. dr. Martijn B. Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Katan is columnist van NRC Handelsblad en wordt regelmatig door kranten, radio en tv gevraagd naar zijn mening over actuele voedingskwesties.

In de 23e geheel herziene druk van dit boek zijn de nieuwste inzichten van de voedingswetenschap verwerkt.

In het hoofdstuk ‘De strijd om de slanke lijn’ legt Katan op heldere wijze uit hoe het zit met dik worden en afvallen.

Het proefschrift “Triggers for energy expenditure: thermogenic ingredients & circadian aspects” van Rick Hursel, ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit Maastricht.

Enkele citaten uit de samenvatting:

“Uit de meta-analyse bleek dat een mix van catechinen en cafeïne zowel als een cafeïne interventie een stimulerend effect hadden op het energiegebruik, waarbij de mix van catechinen en cafeïne tevens de vetoxidatie verhoogde.”

“Bovendien werd aangetoond dat de mix van catechinen en cafeïne een positief effect heeft op gewichtsverlies en gewichtsbehoud. De mix stimuleerde gewichtsverlies met ongeveer 1.3 kilogram of voorkwam een toename van gewicht na gewichtsverlies.”

<>